Het belang van ademen voor je gezondheid

Rianne yoga

Eigenlijk wordt er nog te weinig aandacht besteed aan het belang van ademhalen voor je gezondheid. Als je meedoet aan de yoga merk je dat ademen een belangrijk onderdeel van de les is. En je merkt waarschijnlijk ook dat het je goed doet. Maar sta je er wel eens bij stil wat voor impact een goede ademhaling kan hebben? En besteed je er weleens aandacht aan buiten de yogales om? Nee? Tijd om daar wat aan te doen!

Het belang van dagelijks ademhalen

Haha. Ja natuurlijk is het belangrijk om dagelijks adem te halen. Een minuut of twintig zonder zuurstof wordt je al fataal. Het is echter ook belangrijk om op de juiste manier te ademen.

Ongeveer de helft van de mensen ademt uit gewoonte door hun mond en voelen zich hierdoor chronisch gestrest en vermoeid. Denk er maar eens aan: als je ergens van geschrokken bent of je hebt hard moeten rennen om de bus te halen, dan ga je automatisch door je mond ademen. Je ademhaling is snel, hoog in de buik en je voelt je gestrest.

Als je de tijd neemt om te ademen, bijvoorbeeld als je gaat mediteren, dan focus je op een ademhaling laag in de buik. Je neemt drie diepe teugen en… voelt je gelijk veel meer ontspannen. Het is dus veel beter voor je om door de neus te ademen.

In de yoga zeggen ze ook wel: “the nose is for breathing, the mouth is for eating”.

Dus. Geen eten door je neus en niet ademen door je mond, keep that in mind 😉

De voordelen van een neusademhaling

Een neusademhaling stimuleert een lage buikademhaling. Door laag en rustig in je buik te ademen verlaag je je ademfrequentie. Hierdoor geef je een seintje aan je autonome zenuwstelsel dat er geen stress-situatie is. Je lichaam en brein kunnen zich ontspannen. Er wordt steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar ademhalen en de effecten ervan op het fysieke, mentale en emotionele welzijn.

Minder stress en een betere spijsvertering

Het zorgt dus voor meer ontspanning en minder stress. Daarnaast stimuleert een goede buikademhaling ook de spijsvertering. Mensen die gestresst zijn hebben vaak weinig eetlust (het lichaam en ons brein zijn met andere dingen bezig dan het op de juiste manier verteren van voedsel). Met een goede ademhaling zorg je ervoor dat je spijsvertering en daarmee je energiebalans in evenwicht blijft en beter functioneert.

Lagere bloeddruk en een gezonder hart

Stress heeft ook een grote impact op je bloeddruk. De juiste ademhaling stimuleert de ‘Nervus Vagus’, de belangrijkste zenuw van het parasympatische zenuwstelsel. Deze zenuw staat in verbinding met al je belangrijke organen. De juiste ademhaling stimuleert de Nervus Vagus en daarmee krijgen eigenlijk al je belangrijke organen een seintje dat ze uit de stress-modus kunnen komen en optimaal mogen functioneren. Zo staat je Nervus Vagus ook onder andere in contact met je hart. Een goede ademhaling kan dus bijdragen aan een goede conditie van je hart- en vaatstelsel.

De lucht die je ademt wordt gefilterd

Je mond bevat geen neushaartjes (dûh) en mist dus die filterfunctie die je neus wel heeft. Als je door je neus ademt beweegt de lucht zich eerst langs de neushaartjes. Deze filteren en bevochtigen de lucht voordat het in je lichaam terecht komt.

Een betere focus

Dit is misschien een beetje een inkoppertje. Maar als je minder stress ervaart, wat meer tijd neemt om rustig te ademen in het hier en nu, ervaar je meer focus voor datgene waar je mee bezig bent. Zo kan je je tijdens je yoga les focussen op je oefeningen en merk je zelfs dat je steeds verder in een bepaalde houding of pose komt als je dat gecontroleerd doet en je jezelf daarbij begeleidt met je neusademhaling. Vaak doen ze dat in de yoga met de ujjayi breath: een speciale ademtechniek waarbij je door je neus ademt en je keel wat dichtknijpt).

Maar: in yoga wordt al veel aandacht aan het ademhalen besteed. De echte winst valt daarom juist buiten de les te pakken. Als ik het druk heb, me gestresst voel en even niet meer weet hoe ik in vredesnaam die to-do lijst ooit weg ga werken dan helpt het me al enorm om even te gaan zitten en drie hele diepe teugen door de neus te ademen. Tijdens het werken blijf ik erop letten dat ik door mijn neus adem en tussendoor een extra diepe teug neem. Een kleine magic trick voor instant betere focus en minder stress. Probeer het de komende tijd maar eens!

Oefenen met ademen

Er zijn veel oefeningen te vinden om de neusademhaling te oefenen. Zo kan je bijvoorbeeld rechtop gaan zitten en je neusgaten dichtduwen met je pink en je duim. Bij het inademen laat je de duim los en adem je door je ene neusgat. Je houdt de ademhaling boven even vast, plaatst dan de duim terug en laat je pink los. Hierdoor adem je nu uit door je andere neusgat. Dit herhaal je een stuk of 10 keer.

Maar de leukste manier om te oefenen met de neusademhaling is natuurlijk yoga! Soms wordt er specifieker aandacht aan de ademhaling besteed, in andere lessen wat minder, maar het speelt altijd een belangrijke rol. Probeer er voor jezelf eens op te letten en zorg dat je de oefeningen echt op het ritme van je (neus!)ademhaling doet. Zo train je dit en zal het in het dagelijks leven ook makkelijker en normaler worden.

EUR4
vinyasa yoga strength

Strengthen and Lengthen

In deze pittige 60 minuten yoga flow focussen we vooral op de achterzijde van het lichaam. De hamstrings worden goed gestretcht. De polsen en schouders worden flink aangepakt in deze les, mocht dit een zwakke plek voor jou zijn, neem dan even de tijd voor een extra opwarming voordat je de les begint. Rol je matje uit en let's go!

See more...

EUR4
vinyasa yoga

Go with the flow

In deze les ligt de focus op het flowen door de asana's heen. Na het openen van de liezen/heupen en achterkant van het lichaam verbind je verschillende houdingen met elkaar op een creatieve manier. Van triangle pose tot crow/frog pose, je komt van alles tegen. Adem in, adem uit en flow lekker mee.

See more...

EUR4
vinyasa yoga core

Core Strength

Een belangrijk onderdeel van yoga is een sterke core. Niet alleen in yoga is dit belangrijk, maar ook in het dagelijks leven. Een sterke core draagt bij aan een goede houding. In deze 60 minuten Vinyasa flow, ligt de focus op de core en schouders. Mocht je niet vaak op je handen steunen, zorg dan voor een korte warming-up voor de posen en schouders.

See more...

EUR4

Build Strength

In deze 60 minuten Vinyasa yoga flow, ligt de focus op de benen en het versterken van het onderlichaam. Luister naar je lichaam gedurende de flow. Wanneer iets ongemakkelijk voelt, voel je dan vrij om de houdingen aan te passen naar eigen invulling.

See more...

EUR4

Free Flow Yoga 1

Bij Free Flow Yoga wordt de kracht van asana’s in een creatieve flow gegoten. Het laat de vaste volgorde los en is daardoor veel vrijer. Oefening voor zowel lichaam als geest. Rol je mat uit, zorg voor ruimte om je heen en wees niet te veel gebonden aan je mat. Je mag hier van af bewegen.

Meer info

EUR4

Breath to it

In deze les flow ligt de focus op ademhaling, de hamstrings en flow je door verschillende houdingen heen. Een van deze houdingen is de eagle pose. Eagle pose is een leuke en uitdagende houding waarmee je je bovenlijf stretcht en je onderlijf sterker maakt. Enkele voordelen van deze pose zijn; het bevordert je bloedsdoorloop, stretcht je heupen, dijen, schouders en rug en helpt je je balans verbeteren.

Meer info

EUR4

Weekly reset

De beste manier om je kracht en flexibiliteit te verbeteren is door dit dagelijks te oefenen. Deze les is geschikt op meerdere keren in de week te herhalen. Door de vele openers in deze les komt opgeslagen spanning los, adem in en laat het gaan.

Meer info

EUR4

Strong and mobile

Deze mobiliteit vinyasa flow zorgt er voor dat je energiek en met een voldaan gevoel van je mat af stapt. Een verhoogde hartslag, lekker zweten en een reset voor je lichaam en geest.

Meer info

EUR4

Feel good flow

In deze vinyasa les flowen we op een rustig tempo door verschillende uitdagende houdingen heen, voel de connectie met elke pose. Een les voor verschillende niveaus. Luister naar je lichaam en geniet.

Meer info

EUR4

Lower body bliss

In deze les ligt de focus op de benen. Een uitdagende flow met afwisseling tussen balans, kracht en verschillende stretches. Ook de zonnegroet, een van de meest bekende yogaserie's komt voorbij. Dit is een typisch voorbeeld van een serie dynamische bewegingen waarbij de ademhaling centraal staat.

Meer info

EUR4

Morning Flow

In deze les gaan we door verschillende dynamische houdingen (asana's), een creatieve ochtend flow waarbij je alle kanten van je mat gaat zien. Een rustige maar krachtige yogales waarbij je je hartslag verhoogd en lekker gaat zweten. Een reset voor je lichaam en geest.

Meer info
1 reactie op “Het belang van ademen voor je gezondheid”

  1. Pingback: Stress, wat doet het met je? - Opladen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen